Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowegoObserwuje się przejście w spożyciu tradycyjnie przygotowywanych posiłków na korzyść posiłków paczkowanych i gotowych do spożycia, co przyczynia się do częstego używania kuchenek mikrofalowych.Zwykle do podgrzewania żywności w
kuchence mikrofalowej wykorzystuje się pojemniki, które można stosować do tego
celu i które nie są niszczone przez warunki nagrzewania wewnątrz kuchenki
mikrofalowej. Pojemniki na żywność nadające się do kuchenki mikrofalowej mogą
być wykonane ze szkła, ceramiki lub tworzywa sztucznego. Pod względem kosztów
plastikowe pojemniki na żywność nadające się do stosowania w kuchence
mikrofalowej są tańsze w porównaniu z pojemnikami szklanymi lub ceramicznymi.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|