pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2022


Polubowne rozwiązywanie sporów dotyczących żywności

Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dot. Żywności posiada ponad trzyletnie doświadczenie w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich dotyczących żywności.

08.08.2022


Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I

Opakowanie ma na celu chronić żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, mikroorganizmami, zmianami biologicznymi i chemicznymi, dzięki czemu zapakowana żywność może mieć dłuższy okres przydatności do spożycia.

27.07.2022


Ceny żywności w praktyce stosowania prawa konkurencji oraz zasad ochrony konsumentów. Prawo konkurencji. Część I

W ostatnim czasie zagadnienia związane z cenami żywności coraz częściej są podnoszone w debatach politycznych i eksperckich.

26.07.2022


Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi. Prawo i obecne wyzwania

Alergie pokarmowe, w tym również nietolerancje pokarmowe, mające podłoże immunologiczne są coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności na całym świecie i stają się niewątpliwym obciążeniem dla zdrowia publicznego.

20.07.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Raport WBCSD: W jaki sposób przemysł spożywczy może dostarczać dostępne cenowo, odżywcze produkty spożywcze wspierające zdrową i zrównoważoną dietę?

Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) i dziewięć wiodących firm działających w łańcuchu rolno-spożywczym opublikowały nowy dokument, w którym nakreślono kluczowe obszary działań biznesowych w celu zwiększenia przystępności cenowej żywności.

18.07.2022


Minister Buda rozmawiał z minister handlu międzynarodowego Wlk. Brytanii o bezpieczeństwie żywnościowym i energetycznym gospodarek

Wzmocnienie polsko-brytyjskich relacji gospodarczych w handlu i inwestycjach, również w obszarze zielonych technologii oraz wpływ wojny w Ukrainie na gospodarkę, a także wsparcie i odbudowa tego kraju to główne tematy dzisiejszego spotkania ministra Waldemara Budy z minister handlu międzynarodoweg...

12.07.2022


30 czerwca 2022 r. zakończono negocjacje umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a Nową Zelandią

Umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a Nową Zelandią (ang. Free Trade Agreement, tzw. Umowa FTA)ma zapewnić przedsiębiorcom i konsumentom szereg nowych możliwości rynkowych.

11.07.2022


Badanie EUFIC - brak konsensusu utrudnia komunikację w zakresie zdrowia publicznego na temat przetworzonej żywności

Badania wskazują na niejednoznaczność i dezorientację konsumentów dotyczącą takich terminów, jak „przetwarzanie”, „ultraprzetworzona”, a nawet „zdrowa” żywność.

07.07.2022


więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich prze...

01.08.2022


Kongres Bezpieczeństwa Żywności pod patronatem honorowym PFPŻ ZP

PFPŻ ZP objęła patronatem honorowym, a kwartalnik "Food-Lex" został partnerem merytorycznym Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się 27 października 2022 r., zapraszamy!

01.08.2022


Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców została Partnerem Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu 2022 (#TOB2022)!

Prowadzenie biznesu zgodnie z najwyższymi standardami, w tym środowiskowymi i społecznymi jest bardzo ważną postawą zarówno dla nas, jak i naszych członków. Dlatego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców została Partnerem 8. edycji Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu (#TOB2022) o...

15.07.2022


Konferencja PFPŻ ZP pt.: Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców, 28.07.2022 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”, która odbędzie się w dniu 28 lipca 2022 r. w godz. 10:00-14:15 na platform...

30.06.2022


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Witamina D - dlaczego również latem warto uzupełniać jej poziom poprzez dietę

Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również warto ją dostarczać wraz z dietą.

03.08.2022


Dodatki w domu wariatów

Felieton prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera, specjalisty z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka.

27.07.2022


Utrzymuj jelita w równowadze

Nasze jelita zamieszkują niezliczone mikroorganizmy, które im bardziej są różnorodne, tym lepiej. Dobrze jest też, aby żyły ze sobą w określonej „przyjaźni” i równowadze. W utrzymaniu właściwych proporcji między bakteriami „dobrymi” i złymi” oraz w zapewnieniu różnoro...

27.07.2022


Czy należy się bać słodzików?

Epidemia otyłości postawiła przed producentami żywności spore wyzwanie: jak wyprodukować smakującą żywność, od której nie będziemy tyć. O tym, czy słodziki mogą przyczynić się do redukcji masy ciała - mówiła podczas Kongresu Zdrowia Kobiet specjalistka w zakresie leczenia otyłości prof. Magdalena ...

22.07.2022

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.
więcej

Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2...

W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Nieuczciwe...

W dniu 19 maja 2022 r. odbyła się konferencja „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
więcej

Wiadomości z firm

10 lat Cocoa Life – programu zrównoważonego pozyskiwania kakao Mondelēz International

• Do roku 2025 całość kakao wykorzystywanego na potrzeby Mondelez będzie pochodziła z upraw Cocoa Life. • W 2021 roku 3/4 ziaren kakaowca wykorzystanych w produktach firmy pochodziło z upraw objętych programem Cocoa Life. • Program objął do tej pory blisko 210 000 farmerów z bl...

01.08.2022



Współpraca PepsiCo ze startupami otwiera potencjał dla zrównoważonych rozwiązań w całym łańcuchu dostaw

• PepsiCo Labs nawiązało współpracę z 6 startupami, które umożliwią wdrażanie zrównoważonych rozwiązań w całym łańcuchu dostaw; dalsze partnerstwa planowane są na kolejny okres 12 miesięcy. • PepsiCo Labs to technologiczne ramię firmy, którego zadaniem jest typowanie innowacyjnych st...

27.07.2022



PrzyGotujmy Lepszy Świat!

Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, mającej na celu zmianę nawyków żywieniow...

27.07.2022



Branża mleczarska w obliczu wyzwań

Wojna na Ukrainie, rosnące ceny gazu i energii elektrycznej, coraz wyższe stopy oprocentowania kredytów oraz potencjalna kolejna fala pandemii Covid-19 – wszystkie te wydarzenia sprawiają, że przed nami dalsze wzrosty cen. Co więcej, na horyzoncie pojawiają się nowe zagrożenia, w tym niezwyk...

18.07.2022



Podsumowanie ESG - PepsiCo prezentuje przykłady pionierskich zmian w branży

W dniu dzisiejszym po raz pierwszy od czasu wdrożenia strategii PepsiCo Positive (pep+), firma opublikowała swoje Podsumowanie w Zakresie Działań Środowiskowych, Społecznych i Ładu Korporacyjnego (ESG). Pep+ to strategiczna i kompleksowa transformacja biznesu skupiona wokół zrównoważonego rozwoju ...

07.07.2022



Chipita Global SA - europejski lider w branży wypiekanych przekąsek - dołącza do Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) ogłasza dziś formalne włączenie do swoich struktur niedawno zakupionej firmy Chipita Global S.A. - dynamicznie rozwijającego się lidera kategorii wypiekanych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej.

04.07.2022



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



FERRERO wśród laureatów „Diamentów Forbes'a”

Grupa Ferrero w Polsce znalazła się w prestiżowym gronie laureatów "Diamentów Forbes'a" 2022.

11.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij