Środki ochrony roślin a żywność ekologiczna. Aspekty praktyczne i prawnePowszechnie środki ochrony roślin są kojarzone z rolnictwem konwencjonalnym, natomiast żywność ekologiczną uważa się za wytworzoną bez zastosowania pestycydów. Niemniej nie wszystkie zagrożenia dla upraw można zwalczyć za pomocą selekcji nasion lub stosowania naturalnych wrogów szkodników i chwastów.Powstaje więc pytanie – co zrobić, żeby uratować uprawę i jednocześnie
nie utracić certyfikatu rolnictwa ekologicznego, w sytuacji gdy wszystkie „naturalne”
metody nie przyniosły skutku.
Odpowiedzi warto szukać w regulacji z zakresu rolnictwa ekologicznego.
Stosowanie środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym nie jest
zakazane, ale podlega wielu ograniczeniom. Przede wszystkim jest to działanie ostateczne,
które może mieć miejsce jedynie wtedy, gdy inne sposoby zwalczania szkodników i
chwastów nie przyniosły skutków.
Fakt użycia pestycydów powinien być dokładnie udokumentowany.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Maria Pawłowska, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP
Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy Sp. z o.o. W artykule:- Środki ochrony roślin w świetle ogólnych zasad rolnictwa ekologicznego
- Substancje czynne środków ochrony roślin dopuszczone przez Komisję Europejską
- inne niż substancje czynne składniki środków ochrony roślin
- dodatkowe obowiązki wynikające ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji ekologicznej
- pozostałości środków ochrony roślin w żywności ekologicznej.
pełna lista aktualności
|