| Stanowisko OIE w sprawie bezpieczeństwa międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworamiParyż, 28 kwietnia 2009 roku – Z uwagi na przypadki zachorowań ludzi, powiązane z wirusem A/H1N1, określane jako świńska grypa, Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) pragnie przedstawić dalsze wyjaśnienia z perspektywy zdrowia zwierząt, w szczególności w aspekcie międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami. Ponadto, w miarę rozwoju sytuacji, OIE będzie odpowiadać na nowe doniesienia. Dostępne informacje, nie wskazują obecnie, iż pojawienie się choroby w Stanach Zjednoczonych i Meksyku poprzedzone było wybuchem świńskiej grypy. W ciągu najbliższych kilku dni, przeprowadzane badani naukowe, powinny potwierdzić czy wirus przenoszony pomiędzy ludźmi może zakażać różne gatunki zwierzęta: świnie, drób i konie. Błędem jest nazywanie wirusa „świńską grypą”. Przenoszony wirus zawiera genetyczne komponenty pochodzące od ludzi, ptactwa oraz świń. OIE proponuje aby określać nowy wirus mianem „Grypa Północno-Amerykańska”, stosując taką samą nomenklaturę jak w przypadku Grypy Azjatyckiej i Grypy Hiszpańskiej (tzw. Hiszpanki). Z uwagi na fakt, iż na terenach gdzie pojawiły się zachorowania ludzi, nie odkryto przypadku zakażenia zwierząt, nie ma powodu wprowadzania specjalnych środków zapobiegawczych w obszarze międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami oraz podawania do wiadomości, że konsumpcja produktów wieprzowych wiąże się z ryzykiem zakażenia. (www.oie.int) Szczegółowych informacji udziela Witold Choiński, Prezes Związku "Polskie Mięso"  - tel. kom. 602 638 965 
 
 pełna lista aktualności
 
 
 |