Wymagania z zakresu jakości handlowej i znakowania soków - projekty rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało dwa projekty rozporządzeń wprowadzające zmiany do aktualnie obowiązujących przepisów z zakresu wymagań jakościowych oraz znakowania soków i nektarów. Zmiany te wynikają z konieczności wdrożenia do prawa krajowego postanowień dyrektywy 2009/106/WE zmieniającej dyrektywę nr 2001/112/WE.
Zmiany odnoszą się do
soków owocowych i niektórych podobnych
produktów przeznaczonych do spożycia
przez ludzi i dotyczą następujących wymagań:
1) minimalnych
wartości dla procentowej zawartości cukrów w roztworze
produktów odtworzonych (dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego) określanej w tzw. skali
Brixa,
2)
znakowania soków i nektarów owocowych w zakresie podawania informacji o zastosowaniu soków zagęszczonych.
W oznakowaniu soków i nektarów owocowych zaproponowano zastąpienie dotychczasowych określeń:
"wyprodukowano z
soku zagęszczonego
(soków zagęszczonych)”,
„częściowo wyprodukowano z soku
zagęszczonego
(soków zagęszczonych)”
odpowiednio określeniami: „z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”, „częściowo z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”.
Wg założeń, nowe wymagania zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2011 r.