Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wymagania z zakresu jakości handlowej i znakowania soków - projekty rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało dwa projekty rozporządzeń wprowadzające zmiany do aktualnie obowiązujących przepisów z zakresu wymagań jakościowych oraz znakowania soków i nektarów. Zmiany te wynikają z konieczności wdrożenia do prawa krajowego postanowień dyrektywy 2009/106/WE zmieniającej dyrektywę nr 2001/112/WE.

Zmiany odnoszą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i dotyczą następujących wymagań:

1) minimalnych wartości dla procentowej zawartości cukrów w roztworze produktów odtworzonych (dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego) określanej w tzw. skali Brixa,

2) znakowania soków i nektarów owocowych w zakresie podawania informacji o zastosowaniu soków zagęszczonych.

W oznakowaniu soków i nektarów owocowych zaproponowano zastąpienie dotychczasowych określeń:

"wyprodukowano z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”, „częściowo wyprodukowano z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”
odpowiednio określeniami:
„z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”, „częściowo z soku zagęszczonego (soków zagęszczonych)”.

Wg założeń, nowe wymagania zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2011 r.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij